Εκστρατεία Ανάγνωσης «Αγαπημένα δεδομένα : Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο»

Οκτώβριος 2018

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για έβδομη συνεχή χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με τίτλο «Αγαπημένα δεδομένα : Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» στη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου.

Στις δράσεις του καλοκαιριού συμμετείχαν συνολικά 250 παιδιά ηλικίας 4 – 12 ετών.

Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώθηκαν με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης και πρόσφεραν σε παιδιά 4 έως 12 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.

Στα εργαστήρια αυτά οι βιβλιοθήκες μεταμορφώθηκαν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα έγιναν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά – ερευνητές, τα οποία καλέστηκαν να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών.

Μέσα στις Βιβλιοθήκες που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά μέτρησαν και κατέγραψαν δεδομένα από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ έμαθαν να προστατεύουν τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο.

Κύριος σκοπός των δράσεων ήταν η προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας καθώς και η προσέλκυση νέου αναγνωστικού κοινού μέσα από έξυπνες και δημιουργικές δράσεις .

Μέσα από την εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, ανακάλυψαν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.